Nederländerna (ibland felaktigt kallat Holland) är ett land i EU som använder EURO som valuta. Således har Nederländerna ej kvar sin lokala valuta som förut hette Nederländska Gulden.
Nederländerna, även känd som Holland, är en av världens tio största exporterande länder och anses ha en stark, öppen och blomstrande ekonomi. Nederländerna ligger i hjärtat av Europas största marknader, vilket ger det en fördelaktig position för internationell handel och investeringar.
En stor del av Nederländernas ekonomi är baserad på utrikeshandel, framför allt inom livsmedelssektorn. Landet är ett av världens ledande exportörer av varor och tjänster.
Nederländerna har även en stark industriell sektor, särskilt inom kemisk industri, metallindustri och maskintillverkning. Nederländernas ekonomi gynnas av ett utmärkt transportsystem, inklusive Europas största hamn i Rotterdam.
Nederländerna har trots sin lilla yta en mycket stark jordbrukssektor. Landet är världens näst största exportör av jordbruksprodukter, efter USA, trots att det är ungefär 270 gånger mindre.
Detta beror på det högteknologiska och effektiva jordbrukssystemet, inklusive användning av kontrollerade miljöer som växthus.
Nederländerna är känt för sina starka finansiella tjänster, och är hem för några av världens största banker och försäkringsbolag. Dessutom är Amsterdam hem för Euronext Amsterdam, en av Europas största börser.
Detta har lett till en stark arbetsmarknad inom finansiella tjänster och har gjort landet attraktivt för internationella investeringar.
Nederländerna står inför några ekonomiska utmaningar. Klimatförändringar, en åldrande befolkning och den globala ekonomiska situationen kan alla ha en inverkan på landets ekonomi.
Men med en robust ekonomisk struktur, en stark sektor för forskning och utveckling, samt en pågående investering i grön teknik, är Nederländerna väl positionerade för att möta dessa utmaningar och fortsätta att vara en viktig spelare i den globala ekonomin.